HOME

Kalanruoto-sängynpääty

Tässä on ehkä tähän mennessä eniten hikeä, ja melkeinpä jopa kyyneleitäkin, vaatinut projektini! Niin ihanaa kun tätä kalanruotokuviota olikin työstää, kuului tähän myös monet turhautumisen ja epätoivon täyteiset huokailut. Lopputulokseen olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen! Sängynpäädystä tuli juuri sellainen kuin mitä olin toivonutkin, joten loppu hyvin, kaikki hyvin.

Kuten useimmat muutkin DIY-projektini, syntyi tämäkin sängyn pimppausidea puhtaasti tarpeesta. Tai noh, sängyn päivittämisen ”tarpeesta” eli toiveesta. Etsimme pitkään uutta sänkyä tai ehkä ennemminkin sängynrunkoa, sillä nykyiset patjamme ovat edelleen hyvät ja uuden koko sänkypaketin ostaminen vaatisi tosiaan sen kajoamisen säästöihin. Uutta mieleistä sängynruonkoa ei löytynyt oikeastaan mistään tämän etsintäajan aikana. Toiveena oli puinen ja jokin  vähän erilainen päätylevy, ehkä kuviollinen, muttei kuitenkaan maalattu. Jep, hankalaa. Siis todella.

Tämä meidän nykyinen 180 cm leveä Ikean Malm-sänky on jo, ainakin omasta mielestäni, aika out. Tai siis kiva ja käytännöllinen, sekä melko ajaton, mutta Malm-sarjan huonekalut ne tahtovat näyttää todella ”Ikealta”. Koska tosiaan sitä mieleistä päätylevyä ei löytynyt tarpeeksi nopeasti, päätin sitten, että Malm-sängyn päätylevynhän päivittäisi ja nikkaroisi nätimmäksi melko helposti. Pinterestissä ja sisustusblogeissa olen törmännyt muutamiin viilusta tai leveämmistä kaistaleista tehtyihin kalanruoto-sängynpäätyihin sekä myös tällä hetkellä erittäin trendikkäisiin sormipaneeli-sängynpäätyihin, jotka myös on monet itse tehty tai pimpattu. Todella kauniita versioita on kyllä näkynyt, täytyy sanoa. Raa’an puun rakastajana ja puun aidosta ilmeestä pitävänä halusin, että meidän sängyssämme puun kuvio tulee esiin, ja nimenomaan se aito kuvio. Ja tietysti se tuoksu ja tuntu myös. Siksi halusin tehdä tämän projektin vaikeimman kautta ja käyttää oikeaa puuta esim. viilun sijaan.

Työtunteja tähän projektiin meni kymmenkunta ja hikeä ehkä useampi litra. Mutta ei se mitään. Tämä todella oli siihen ”hankitaan kokonaan uusi sänky”-projektiin verrattuna varmasti kevyempi ja mielekkäämpi työ. Plus kuten aina: kun tekee itse ja näkee oman työnsä jäljen, on lopputuotetta kohtaan aina ihan erilainen fiilis ja yhteys. Mutta nyt itse projektiin, jotta sinäkin voit luoda omaan makuuhuoneeseesi (tai mikset muuallekin kotiisi) ihanaa kalanruoto-kuviota!

IMG_3808

Budjetti: 70€ & 10 työtuntia

Tarvitset:

4 cm leveää puurimaa (ainakin 30 m)

8-10 cm leveää lautaa (n. 4-5m)

Puuliimaa

Ruuveja

 

Tee näin:

 • Jos pimppaat (samanlaisen 180 cm leveän) Ikean Malm-sängyn, irroita sängyn pääty ensin. Voit askarrella kalanruotokuvion rimanpätkistä myös muulle kestävälle, tasaiselle levylle (esim. vaneri)
 • Osta valmiita (täysin saman mittaisia) rimanpätkiä tai sahaa 30 x 4 cm kokoisia rimanpätkiä (en osaa sanoa kuinka monta, mutta monta). Rimojen pitää olla tismalleen saman mittaisia, jos haluat välttää pienetkin raot kalanruotokuviossa. Kannattaa siis ensin sahata yksi mallipala ja mitatat muut sen mukaan
 • Hio rimanpätkien päät tasaisiksi
 • Mittaa levyn keskikohta ja mallaa keskikohdan molemmille puolille rimoja ensin kaksi vierekkäistä viistoriviä. Aloita sitten rimojen liimaus puuliimalla keskikohdasta. Aseta rimat viistoon lomittain kuten kuvissa
 • Anna rimojen päiden mennä levyn reunan yli reilusti, jotta reunoihin ei jää rakoja ja tyhjiä kohtia myöhemmin (ks. kuvat)
 • Kun olet liimannut kaikki rimat paikoilleen ja kun liima on kuivunut täysin, voit vielä hioa karkeat kohdat kuvioalueesta
 • Piirrä levyn reunojen kohdalle viiva kalanruotokuvioon ja sahaa reunat tasaisesti viivaa pitkin. Tässä vaiheessa kannattaa asettaa jokin lankku viivan viereen, ja puristaa puristimilla/painaa sitä rimanpätkiä vasten, jotta ne eivät irtoa niin herkästi sahauksen aiheuttamasta tärinästä
 • Hio sahausreunat tasaisiksi
 • Mittaa leveästä laudasta kaksi samanmittaista sivulautaa ja yksi pidempi päällilauta, siten, että päällilaudan reunat tulevat sivulautojen yli
 • Maalaa laudat halutessasi
 • Ruuvaa laudat kuivina kiinni päätylevyyn (mikäli levy on siis tarpeeksi paksu). Jos käytät vaneria täytyy sivupuut kiinnittää eritavalla
 • Kiinnitä pääty takaisin joko Malm-sänkyyn tai esim. suoraan seinään
IMG_3824
IMG_3814
Kuva kalanruotoprojektin jälkeen
IMG_3462
Kuva alkuperäisestä Malm-sängystä

Kärsivällisyyttä koetteleva projekti, ainakin omalla kohdallani, mutta, kuten sanottu, todella oli sen arvoista! Saatoin jopa ehkä innostua tekemään lisää näitä kalanruotokuviointeja huonekaluihin. Jaiks! Pidän sinut ehdottomasti ajantasalla tulevista projekteista, jotka muuten siis ilmaantuvat aina ensimmäisenä Instagramiin: www.instagram.com/diyfeels/. Siellä on myös paljon pikkutöitä, joista en kaikista välttämättä kirjoita blogiin.

Maaliskuu alkaa aivan kohta! Ihanaa! Kevättä kohti siis. Ihanaa viimeistä helmikuun viikonloppua sinulle ja kirjoittelen tänne taas pian lisää uusista projekteista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI