HOME

Jouluinen appelsiini-neilikkatee

Syksy todella alkaa pikkuhijlaa taittua kohti talvea. Maa on aamuisin jäässä ja tämä kostea loppusyksyn kylmyys kyllä puree luihin ja ytimiin. Mutta ei se mitään, sillä tämä on se aika vuodesta, kun sytytetään iltaisin kynttilät ja laitetaan takka päälle, juodaan teetä ja käperrytään sohvan nurkkaan lämpimän viltin alle.

Joulukin alkaa jo näkyä niin kaupoissa kuin kodeissakin. Joulusuklaat, -koristeet ja -kalenterit on jo tuotu esiin kauppojen hyllyille. Glögit on korkattu jo joissain innokkaimmissa joulukodeissa ja joillain jouluihmisillä on jo jouluvalotkin ikkunoissa. Teelajikkeita ja etenkin jouluteitä on myös ruokakaupoissa hyllyt pullollaan. Eri teemakujen hankinta ja kokeilu on tehty ihanan helpoksi ja teelajeja, maailman lähes joka kolkasta, voikin kokeilla ja maistella ikiomalta kotisohvalta käsin.

Joskus on kuitenkin ihana vähän testailla mihin ne omat taidot riittävät, käydä kaappeja läpi ja tutkiskella mitä makuja luonnosta, omalta pihalta tai lähimetsästä löytyy. Kun itse voi valita tasan ne maut mistä tykkää, on helppo luoda jokin oman itsensä näköinen ja makuinen juoma lämmittämään kehoa ja mieltä.

appelsiinitee

Appelsiini ei omien lempimakujeni ykkössijaa vie noin yleisesti, mutta jouluun ja joulun alle se eri juomissa ja naposteltavissa maistuu jotenkin erityisen hyvältä. Appelsiinikrokanttisuklaa tai -keksit, appelsiinitee tai appelsiinilla maustettu glögi, nam! Ja koska myös neilikka on eritoten jouluun kuuluva mauste, ja appelsiinia ja neilikkaa myös käytetään paljon yhdessä joulukokkailuissa, halusin kokeilla yhdistää nämä kaksi, sekä muutaman muun mausteen, raikkaaksi jouluisaksi teeksi. Toivottavasti tämä itse alusta loppuun keitelty tee maistuu sinullekin.

Tarvitset:

1/2 l vettä

1/2 appelsiinin

10 neilikkaa

6 kardemummansiementä

1 kanelitangon

1 tl sokeria

Pari kuusenoksan päätä

orange tea

Tee näin:

  • Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi
  • Pese appelsiini hyvin ja kuori kuorimaveitsellä sen uloimmasta kuoresta noin 10 cm pätkä ja lisää kiehuvaan veteen
  • Leikkaa pari kuoretonta siivua appelsiinia ja lisää ne yhdessä muiden mausteiden (paitsi sokerin) kanssa veteen
  • Anna mausteiden kiehua noin 10min
  • Nosta kattula liedeltä, lisää sokeri ja hämmennä hyvin
Varo leikkaamasta appelsiinin kuorta joukkoon liikaa, jotta teestä ei tule kitkerän makuista. Jos mielestäsi kuori kitkeröittää teetä, voit jättää sen kokonaan pois ja keittää vain appelsiinin viipaleet. Muutoin voit muunnella teen makua  omien mieltymystesi mukaan: makeutta sokerilla, jouluisuutta lisäämällä kardemummaa / kanelia ja pehmeyttä saat lorauttamalla teemukiisi hieman maitoa ennne nautinnollista teehetkeäsi. Vinkki: suklaakeksit sopivat erityisen ihanasti tämän teen kanssa!

 

Pikkuhiljaa se joulufiilis tästä alkaa nousta. Palailen taas pian uusilla jouluideoilla!

Leppoisaa alkanutta viikkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI