HOME

Rustiikkinen riippuhylly

Itse tehdyt huonekalut ovat parasta mitä kotonaan voi pitää! Ainakin omasta mielestäni. Kun teet jonkin kalusteen, pienen tai ison, ihan itse alusta loppuun, niin se tuo ihan eri tunteen kuin joku tehtaassa valmistettu, kaupasta ostettu kaluste. Tässä postauksessa käyn läpi kuinka yksinkertainen riippuhylly tehdään. Listaan mahdollisimman helpot ohjeet ja työvaiheet sekä budjetin. Ehkä sinäkin innostut ja teet vastaavanlaisen tai kenties modifioidun version hyllystä!

Tarvitset:

 • 1m raakaa lautaa / lankkua valitsemallasi paksuudella ja syvyydellä
 • 2m paksua (∅ vähintään 1cm) juutti- tai hamppuköyttä
 • 0,5m juuttinarua
 • 2 kpl proppuja
 • 2kpl ruuvattavia koukkuja

Vaihtoehtoja materiaalien suhteen on monia. Esimerkiksi lankkuja tai lautatyyppejä löytyy varmasti kymmeniä ellei satoja. Voit myös ostaa raa’asta puusta pätkäistyn lankun ja öljytä, petsata tai maalata sen. Itse käytin raakaa kuusilautaa (148 x 58mm), jonka öljysin värittömällä puuöljyllä. Puuöljykin tuo puuhun tummemman ja pehmeämmän sävyn ja se tietysti myös suojaa puuta.

Köyden sijaan voit käyttää vaikkapa nahkaremmin pätkiä. Jotkut saattavat tykätä metallivaijerista tai muunlaisesta narusta. Itse kuitenkin valitsin perinteisen juuttiköyden. Luonnonmateriaalina se sopi mielestäni puun kanssa kauniisti yhteen. Juuttiköyden päät on myös helppo polttaa yhteen (ne sisältävät varmasti osaksi myös muovia, sillä poltettaessa narun pää hieman sulaa). Varmistin köyden päiden kiinnityksen vielä sitomalla päät yhteen juuttinarulla.

Kiinnityskoukut kannattaa valita seinän värin mukaan. Minä otin valkosesta seinästä kaikkein vähiten erottuvat, siis valkoiset, koukut. Proppujen valinta riippuu seinämateriaalista. Betoni- tai kiviseinään käytetään eri proppuja kuin esim. kipsilevyseinään. Tämä kannattaa huomioida kiinnitysvaiheessa.

Joihinkin riippuhyllyihin on porattu reikä lankun jokaiseen kulmaa. Näistä rei’istä on sitten pujoitettu köysi läpi ja solmittu lankun alle. Omasta mielestäni kaikkein helpoin ja siistein tapa oli vain laskea lankku köysilenkkien päälle. Säästyinpä myös ylimääräiseltä poraamiselta ja sahanpurultakin.

Työvaiheet:

 • Mittaa ja sahaa sopivan pituinen laudan pätkä (itselläni oli 1m lauta)
 • Hio raakapuulauta huolellisesti
 • Jos öljyät, petsaat tai maalat laudan, muista antaa sen kuivua ainakin 2-3 päivää ennen kuin asennat sen
 • Leikkaa kaksi 1m pituista köyden pätkää. Muodosta kummastakin köydestä erillinen lenkki ja sido kunkin köyden pätkän päät yhteen juuttinarulla. Tämä jälkeen polta päät sytyttimellä, kunnes ne ovat sulaneet yhteen, eivätkä nää irtoa toisistaan. Nyt sinulla on kaksi erillistä köysilenkkiä.
 • Tässä vaiheessa kannattaa asettaa lankku roikkumaan molempien köysilenkkien sisälle (ks. ylin kuva), ja mallata se seinään, jotta voit mitata sopivan lenkkien etäisyyden toisistaan kun ne lopulta roikkuvat seinällä.
 • Kun olet katsonut ja merkannut sopivat kiinnityskohdat, poraa seinään koukuille ja tietysti nimenomaan propuille sopivat reiät. Ruuvaa koukut reikiin.
 • Tarkista, että koukut ja kiinnitysmekanismit ovat jämäkät ja ripusta köysilenkit koukkuihin.
 • Lopuksi laske laudan pätkä köysilenkkien sisälle ja voilà, hylly on valmis!
Kokonaiskustannukset hyllystäni jäivät alle 25 euroon. Metrin lankkuun meni n 4 euroa (joskus lautaa myydään vaan useamman metrin pätkissä). Köyteen meni 17 euroa ja proppuihin ja koukkuihin, sekä juuttinarun pätkiin muutama euro, jos en laske kokonaisten pakkausten kuluja. Kutakuinkin siis 25 euron hylly, ei paha!
 

Olisi ihana kuulla sinun (riippu)hyllyn tekokokemuksista! Tai mikäli juuri tämä tekemäni hylly inspiroi sinua tekemään omasi <3

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI