DECO,  HOME,  KIDS

Taulunkehykset jalkalistasta

Nyt on taas päästy kunnolla työkalujen pariin. On mittailtu, sahailtu, naulailtu ja liimailtu, mutta valmista tuli ja ihan onnistunut lopputuloskin syntyi

Tämä viimeisin projektini sai alkunsa  yksinkertaisesti tarpeesta. Meidän pikku poika oli saanut jonkun lastenkirjan mukana erikoisen, 50 x 80 cm, kokoisen julisteen. Tämän kokoisia kehyksiä ei ainakaan ihan peruskaupoista tai liikkeistä löydy. Näillä mitoilla kehykset olisi ehkä jopa pitänyt teettää, mutta melko kalliiksi se olisi ilmaisjulisteen kehystämiseksi tullut. Siispä paras vaihtoehto oli tietysti tehdä kehykset itse!

Mietin, että ostaisin jostain kapeita hiottuja puukeppejä, mutta koska juliste oli niin suuri, koin, että jalkalistat (joita meillä sattui lojumaan autotallissa) eivät olisi ollenkaan liian leveät kehystämään kuvaa. Puulista oli myös hiottu ja käsitelty valmiiksi eli mitään esikäsittelyä ei tarvinnut tehdä. Saha vaan käteen ja hommiin.

Siispä, jos sinulla on vastaavanlainen dilemma tai haluat muuten vain itse tehdä kehykset julisteelle, kuvalle tai taululle, niin tässä alla on helpot ohjeet. Huomaa kuitenkin, että nämä ohjeet ovat nyt tosiaan juurikin tälle 50 x 80 cm julisteelle. Pienemmälle kuvalle jalkalistat saattavat olla suhteessa liian paksut.

kids walls

Tarvitset:

3m jalkalistaa

Jiirilaatikon

Jiiri- tai listasahan (tai muun pienen sahan)

4 pientä naulaa

Puuliimaa

Kittiä

2 naulaa + narua kiinnittämiseen

Mieleisesi väristä kalustemaalia

Tee näin:

 • Sahaa listasta 45 asteen kulmassa jiirilaatikon avulla 2 pätkää joiden sisäsivu, eli lyhyempi sivu,  on 48 cm pitkä. Ks. kuva yllä
 • Tee sitten sama pidempien listan pätkien kanssa, mutta sahaa nämä osat siten, että sisäsivun mitta on 78 cm
 • Kehyksen sisäsivut kannattaa tosiaan jättää lyhyemmäksi kuin mitä julisteen mitat ovat, sillä haluat jättää julisteelle kiinnitysvaraa kehyksen taakse
 • Muista aina välillä tarkistaa, että sahaat kulmat oikeaan suuntaan – tässä saattaa helposti sattua vahinkoja!
 • Aseta sahatut listan pätkät neliöksi kehyksen muotoon
 • Laita jokaisen listan sahattuun päähän puuliimaa ja yhdistä se vastakappaleeseen
 • Lyö kehyksen ylä- ja alapuolen kulmista vielä naulat läpi sivukappaleisiin
 • Mikäli aiot maalata kehyksen, kun liima on kuivunut, voit paikata mahdolliset kulmien raot kitillä (jos et maalaa niin älä käytä kittiä)
 • Kun kitti on kuivunut, hio kitti kehyksen pinnalta tasaiseksi
 • Maalaa kehys lopulta haluamallasi värillä ja anna kuivua hyvin ennen julisteen teippausta kehyksen takapuolelle
 • Jos haluat kiinnittää kehykset seinälle, voit naulata kehysten taakse yläkulmiin pienet naulat varovasti ja kiinnittää niihin narun (Huom. jos et halua, että naru näkyy kehysten roikkuessa, lyö naulat hieman alemmas kehyksen takasivuihin)

Kuten jo ehkä huomasitkin, näissä DIY-kehyksissä ei tietystikään ole suojalasia tai -muovia edessä. Eli millekkään arvokkaalle taideteokselle en itse lähtisi kehyksiä nikkaroimaan. Toisaalta ehkä nyt voit alkaa myös ideoimaan ja miettimään, josko jostakin laatikoiden tai kaappien kätköistä löytyisi joitakin pieniä, suuria, hassun kokoisia kuvia, kankaita tai muita taideteoksia, jotka joutuisi seinälle. Itseltäni ainakin löytyy useita. Eli nämä projektit omalta osaltani jatkuvat. Ja mikä tosiaan parasta, ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi mittatilauskehyksistä, kun tekee itse!

taulunkehys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI