DECO,  DECOR,  DECOR,  HOME

Yrttiruukut ja -tikut

Yrtit! Mihin ruokaan niitä EI voisi käyttää? Meillä käytetään tuoreyrttejä ruoanlaitossa lähes joka päivä. Tuoreina meiltä löytyy basilikaa lähes aina, korianteria myös hyvin usein ja persiljaa, tilliä sekä ruohosipulia myös melko säännöllisesti – siis näin talvisaikaan. Kesällä yrtit kasvavat pihassa ja niitä riittää aina sitruunamelissasta minttuun, oreganoon, rosmariiniin, timjamiin ja meiramiin. Kuivattuja yrttejä on tietysti myös kaapit pullollaan, mutta kyllä se aito maku ja aromit niistä tuoreista paremmin esiin nousevat.

En ole varmaankaan ainut, jolla on hieman haasteita saada yrtit kasvamaan sisällä tavella? Siis ilman kasvivalaisinta tai pöytäpuutarhaa. Tuntuu siltä, että talvella kun ostaa ja tuo pari ruukullista yrttejä kotiin, täytyy ne käyttää päivän tai kahden sisällä. Jaatko tämän tunteen? Olisikohan sinulla mahdollisesti mahtavia vinkkejä tähän dilemmaan? Huonosta talvenajan  kasvumenestyksestä huolimatta en luovuta. Ostan yrttejä jatkuvasti ja tykkään niistä myös pieninä keittiön sisustuselementteinä. Ne tuovat ihanaa raikkautta ja virkeyttä muuten hieman värittömään talveen.

Yrttiruukkuja löytyy ties kuinka monenlaisia ja ties vaikka ja mistä. En ole kuitenkaan saanut ”vieläkään” aikaiseksi hankkia niitä, joten meidän yrtit ovat yleensä pienissä laseissa tai yhdessä suuremmassa kasvilaatikossa keittiön työtasolla. Tällä viikolla sain kuitenkin jostakin inspiraation alkaa askartelemaan muovailumassalla. Alunperin olin miettinyt jo pitkään askartelevani yrttitikkuja eli nimikylttejä yrtteihin, mutta sitten vein ajatusta vielä vähän pidemmälle tässä yrttiprojektissa. Mietin, että haluaisin yrtit johonkin nätimpään ja siistimpään astiaan kuin lasit. Sitten pohdin, että mitä laittaisin muovailumassan sisälle, jos siitä yrttiastiat askartelisin, jotta yrtit ja niiden kosteus sekä kasteluvesi eivät kostuttaisi muovailumassaa. HEUREKA! Tähän sopisi tieysti tyhjä maitotölkki! Helppo vaihtoehto, sillä kaapeissa ei tuolloin juuri ollut esim. sopivia jogurtti- tai lasipurkkeja, plus neliö tai pussimainen muoto olisivat jotain hieman erilaista.

Lopputuloksesta tuli mielestäni kyllä söpö! Siispä tässä alla ohjeet sinullekin.

7A073C50-E5C1-4735-86C5-B8E98831FFF9_1_105_c

Tarvitset:

Muovailumassaa

Kaulimen

Leimasimia

Tyhjän maitotölkin

Viivaimen

Tee näin:

Yrttiruukku

Kauli muovailumassasta n. ∅ 25cm ja n. 3mm paksuinen levy

Leikkaa maitotölkin pohja irti niin, että se jää n. 10 cm korkuiseksi

Laita maitopurkin pohja kaulitun levyn keskelle ja nosta sekä painele muovailumassan reunat ylös maitopurkin sivuihin kiinni. Pieniä rypytyksiä massaan pitää  tehdä (tällä pyöreällä massamallilla ainakin), jotta saat reunat pysymään ylhäällä

Muotoile massa kauniin muotoiseksi ja siloita sormilla. Voit leikata yläreunat tasaisemmiksi esim. terävällä veitsellä tai saksilla

Jätä maitopurkki ruukun sisälle ja anna kuivua päivä tai pari, kunnes massa ei ole enää lainkaan kosteaa

Kun ruukku on kuiva, ota maitopurkki pois ja leikkaa sen reunoja siten, että purkin pohja jää vain n. 2 cm korkuiseksi eikä näy muovailumassaruukun reunojen yli. Purkin pohja siis toimii suojana ruukun pohjalle ja alus- tai kastelulautasena yrteille

Yrttitikut

Kauli muovailumassasta n. 3mm paksuinen levy

Kulmaviivainta (tai tavallista viivainta) apuna käyttäen leikkaa massalevystä n. 1 x 10 cm suikaleita

Erottele suikaleet toisistaan

Leikkaa suikaleiden alapäät teräviksi, kolmion muotoon

Painele pienillä leimasimilla haluamasi yrttien nimet suikaleiden tasaiseen yläpäähän 

Anna kuivua pari päivää

D29DF865-2BFF-4C91-B8CC-0BB3760605A7_1_105_c

Nämä muutamat aurinkoiset päivät täällä etelä-Suomessa tässä lähiaikoina ovat herätelleet keväistä istutus- ja puutarhurointi-intoa. Vielä toki pitää hetki odottaa ennen kuin pääsee laittamaan kädet multaan ihan oikeasti, mutta siihen asti sopii jatkaa tätä yrttien kotikasvatusta ja koristelua. Ja tosiaan, jos sinulla on joitakin mahtavia vinkkejä yrttien menestymiseen sisätiloissa talvella (tai jos olet huomannut, että jotkut tietyt merkit tai lajikkeet menestyvät paremmin kuin toiset) niin mielelläni kuulisin niistä?!

Monia pieniä projekteja on tässä työn alla ja pyrin saamaan niitä blogiin taas pian! Uusi vuosi on alkanut kiireisissä merkeissä, mutta DIY-terapiastani en silti aio luopua. Lisää sisältöä siis tulossa nyt alkavalla viikolla.

Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI