DECO,  KIDS

Pakettikortit ja joulukoristeet taikataikinasta

Tässä on nyt takuuvarmasti hauskaa, vaikkakin hieman sotkuista, askarreltavaa lasten kanssa! Nimittän taikataikinasta tehtyjä pakettikortteja ja joulukoristeita. Ja taaskin, ah niin helppoa, nopeeta eikä lainkaan kallista. Taikataikina on siis siitä helppo ja hyvä askartelumateriaali, että se on tehty pelkistä tavallisista ruoka-aineista. Eli turvallista pienten käsiin.

Meillä innostuttiin pikkuväen kanssa viime viikolla tästä jouluaskartelusta. En musitanutkaan, että olen itsekin pienenä taiteillut ties mitä taikataikinasta, kunnes eräs lapsuudenystäväni muistutti, että ollaanhan sitä kasari- ja ysärivuosinakin sillä suolaisella ihmetaikinalla touhuttu. Totta! Törmäsin sitten sattumalta pitkästä aikaa taikataikinaohjeeseen jossakin ja mietin, että tässähän onkin hauskaa puuhaa varsinkin meidän pikkuväelle. Sotkuhan siitä syntyy, mutta mistäpä nyt ei, kun pikkukädet touhuavat. Perjantaina kaivettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna piparkakkumuotit esiin, vaivattiin taikataikina valmiiksi, laitettiin uuni lämpenemään ja ryhdyttiin hommiin. Oli muuten hauskaa!

Tässä alla on perusohje taikataikinalle, josta saa tehtyä ainakin 50 pientä koristetta / pakettikorttia, jos käyttää melko pieniä piparkakkumuotteja.

Taikataikina

Tarvitset:

2 dl vehnäjauhoja

1 dl suolaa

1 dl vettä

Tee näin:

  • Sekoita ainekset kulhossa ja vaivaa taikina tasaiseksi massaksi. Lisää jauhoja tai vettä sen mukaan, kun tarve vaatii, jotta taikina ei tartu sormiin eikä myöskään ole liian kuivaa ja halkeile
  • Jos haluat takinalle muun värin kuin valkoisen, voit käyttää elintarvikevärejä sen värjäämiseen (sekoita väritipat veteen ennen kuin sekoitat veden kuivien aineiden kanssa)
  • Tee koristeet samalla tavalla kuin piparkakkuja tehdessä, eli kauli palasesta taikinaa ensin n. 2-3 mm paksuinen levy (jauhotetun pinnen päälle) ja painele siitä sitten piparkakku- tai muilla muoteilla eri kokoisia ja muotoisia kuvioita. Suosittelen melko pieniä muotteja käytettäväksi, jotta taikina kuivuu hyvin ja pitää muotonsa kovetettaessa. Me käytimme noin. 4 x 4 tai 5 x 5 cm muotteja ja esimerkiksi pyöreisiin koristeisiin käytimme maustepurkin kantta. Eli tosiaan mitä vaan esinettä, josta taikinan saa irtoamaan hyvin, voi käyttää muottina eri kuvioiden luomiseksi
  • Voit painella koristeisiin erilaisia kuvioita varovasti esim. haarukalla, hammastikulla tai erilaisia oksia käyttäen
  • Muista myös tehdä esim. hammastikulla koristeisiin ripustusreiät
  • Nosta valmiit, taikinalevystä irroitetut, taikinakuviot leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 30 min 125 asteessa. Koristeiden reunat saattavat nousta kun taikina paistuu. Tämän voi estää paistamalla koristeita ensin 5 min ja laittamalla niiden päälle sitten toisen pellin loppuajaksi (katso tosiaan, että toinen pelti painaa koristeita, niin etteivät ne pääse nousemaan)
  • Kovettuneet ja jäähtyneet koristeet voi vielä koristella tai maalata vesi- tai sormiväreillä, tai niihin voi kirjoittaa tavallisella tussilla. Anna maalin kuivua hyvin ennen käyttöönottoa

Ja sitten eipä muuta kun lahjoja paketoimaan ja pakettikortteja kiinnittelemään. Ihanaa joulunodotusaikaa”

P.s. saatiin taikataikinasta myös koristeet tämän vuoden ovikranssiimme. Oman pihan havupuun oksista tuli meille oikein kiva ja simppeli joulukranssi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI