CUISINE

Ne paremmat wokkinuudelit

Seuraavan kerran kun innostut tekemään wokkinuudeleita, niin muista tämä resepti. Tai ainakin tässä reseptissä käytetyt ainekset. Et voi mennä vikaan!

Wokissa on helppo pyöräyttää maukkaat paistetut riisit tai nuudelit millä tahansa raaka-aineilla. Wokkiruoka tulee yleensä melko nopeasti ja on mukautettavissa lähes jokaiseen ruokavalioon sopivaksi. Tässä reseptissä päälähtökohtana on aasialainen makumaailma, helppous ja herkullisuus! Kuten jo aiemmin blogikirjoituksissani olen korostanut, aasialaisen keittiön tärkeimpiä pääraaka-aineita ovat sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Nämä paistettuna yhdessä antavat jo lupaavan alun ruoalle kun ruoalle. Omien nuudeleitteni, joiden perinne tulee suvustani,  salaisuus on kuitenkin kuivatut katkaravut sekä kuivatut anjovikset (trust me – näistä anjoviksistä ei sitä samaa makuelämystä mitä esim. janssoninkiusauksesta). 

Vaikka lista raaka-aineista näyttää pitkältä, niin älä huoli, tämä(kin) wokkiruoka on loppuen lopuksi helppo tehdä. Saatat tarvita noin tunnin valmistusaikaa, mutta tässä on ruoka, joka on joka minuutin arvoinen. Plussaa on myös se, että isomman annoksen tehdessäsi, ei sinun tarvitse heti kokkailla uudestaan seuraavana päivänä.

Tarvitset:

1 ison sipulin

3 valkosipulin kynttä

3 x 4 cm kokoisen palan inkivääriä

1 vihreän chilin

200g isoja katkarapuja

1/2 dl kuivattuja katkarapuja

1/2 dl kuivattuja anjoviksiä

2 kananmunaa

1/2 kesäkurpitsaa

1 parsakaalin

1 porkkanan

1/2 paprikaa

Kourallisen pitkiä vihreitä papuja

(Muita haluamiasi kasviksia / pakastevokkikasviksia)

3 rkl soijakastiketta

1-2 rkl kalakastiketta

1-2 tl suolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria

500g spagettia

wokkivihannekset
  • Paista pieniksi pilkotut sipuli, valkosipuli sekä inkivääri öljyssä, suuressa pannussa tai wokissa, kunnes paistoksen väri on tumman kultainen
  • Siirrä sipulipaistos pannun reunaan ja lisää pannun paljaalle pinnalle hieman lisää öljyä. Riko tähän kananmunat
  • Kun kananmunat ovat paistuneet hetken, lisää joukkoon 1/2 tl suolaa ja pieneksi silputtu vihreä chili. Sekoita niin, että suola ja chili sekoittuvat tasaisesti
  • Lisää sitten paistokseen kuivatut katkaravut ja anjovikset. Paista sekoitellen n. 5 minuuttia
  • Lisää pakaste-/tuorekatkaravut ja paista kunnes ne ovat kypsiä
  • Lisää kaikki pieniksi pilkotut vihannekset/kasvikset ja paista sekoitellen n. 10 min
  • Keitä spagetti al denteksi ja valuta. Kaada spagetit pannuun
  • Mausta paistos soija- ja kalakastikkeella, suolalla ja mustapippurilla
  • Sekoita wokkinuudelit ja pistos yhteen varovasti nostellen
chilikastike

Oma suosikkini antamaan hieman lisäpotkua wokkinuudeleihin on tämä yllä oleva, ja siis nimenomaan tämä, chilikastike. Todella tulinen, mutta niin maukas tapaus! En nyt muista ollenkaan mistä tämän olen ostanut, mutta luultavimmin jostakin Helsingin Hakaniemen aasialaisesta marketista. Myös todella simppelin kastikkeen nuudeleille voi tehdä itse silppuamalla palan vihreää chiliä soijakastikkeeseen ja lisäämällä tätä seosta sitten oman annoksen päälle maun mukaan. Muista kuitenkin, että soija on todella suolaista jo itsessään eli kannattaa välillä maistella ruokaa ennen kuin lisää soijaa tai suolaa. Kuivattuja katkarapuja ja -anjoviksiä saa myös Hakaniemen aasialaisista ruokakaupoista (varmaankin ainakin Vii-Voanista).

Vaikka itsestään selvää onkin, muistutan kuitenkin vielä, että wokkiruokia voi ja kannattaakin vähän muunnella ja kokeilla niistä eri versioita. Itse korvaan tuorekatkaravut joskus kanalla ja joskus jätän ne kokonaan pois. Jo kananmunalla tai pelkillä kasviksillakin saa hyvin  makua ruokaan.

P.s. chiliäkään ei ole pakko käyttää. Mikäli et toivo ruokaan tulisuutta, niin käytä joko todella mietoa chilipaprikaa tai korvaa tuorechili paprikajauheella

Nautinnollisen tulisia kokkailuhetkiä! 

nuudelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI