DECO,  HOME

Skandinaavistyylinen punottu penkki

Tässä on ehkä kaikkien DIY-projektieni lempituotos! Olen aina ihaillut Artekin skandinaavista, suoralinjaista ja puhdasta tyyliä. En kuitenkaan ole koskaan ollut se suuri sisustukseen investoiva henkilö ja näin ollen en ole ikinä vielä raaskinut ostaa aitoja Artekin kalusteita. Ne myös ovat niin upeita, että pelkäisin niiden tuhoutuvat villin lapsiperhearjen keskellä. Ehkä sitten ”isona” voi alkaa sisustamaan designilla ja kalliimalla maulla.

Artek on kuitenkin ollut, kuten ehkä saattaa näkyä, tämän elämäni ensimmäisen itse tehdyn penkin inspiraationa. Olen törmännyt siellä täällä enenevissä määrin Artekin punottuihin tuoleihin ja lepotuolehin ja niiden Suomi-henkisyys ja kaunis yksinkertaisuus ovat aina miellyttäneet silmääni. Myös puun ja kauniin puuvilla- tai pellavanauhan yhdistelmä on briljanttia taidetta. Kävin pari viikkoa sitten kylässä ystäväni luona ja hänella sattui olemaan juurikin tämä Artekin punottu tuoli olohuoneessa. Se pisti taas oitis silmään ja siitä se ajatus sitten lähti. Marssin viikko tämän kyläilyn jälkeen Bauhausiin ja Motonetiin hakemaan tarvikkeet ja aloin nikkaroimaan.

En ole koskaan piirtänyt tai suunnitellut tekemiäni kalusteita tai koristeita etukäteen (ehkä huono ratkaisu), vaan olen aina edennyt projektissa sen mukaan kun se etenee ja alkaa saada muotoa. Siksi ohjeidenkin kirjoittaminen tässä sinulle tulee nyt vain sen mukaan mitä satuin mittailemaan ja rakentelemaan tuossa viime viikolla. Penkki siitä kuitenkin syntyi, mutta seuraavaan versioon teen pieniä parannuksia. Jotkut parannusideat laitan jo tähän alle sinullekin.   

penkki artek punottu

Tarvitset:

8-9 kpl 3,3 x 3,3 x 100 cm höylälistaa (saa metrin pätkissä tai 3 m pätkissä)

Pitkiä (n. 60 mm) ruuveja

Pieniä (n. 20 mm) ruuveja 

n. 7 m mustaa sidontanauhaa (5 cm leveää) – kannattaa ostaa varulta suoraan 10 m

4 kpl kulmarautaa (max (3 cm korkeaa)

2 kulmakiinnikettä  

Tee näin:

Kehys: 

 • Sahaa 2 x 1 m pätkät ja 2 x 27 cm pätkät höylälistasta. Hio päät tasaisiksi
 • Poraa ensin lyhyempiin päihin ruuvien ”ohjaamista” varten reiät. Kiinnitä lyhyempien päiden puolelta höylälistan lyhyet kappaleet pitkiin kappaleisiin pitkillä ruuveilla
 • Kiinnitä pienillä ruuveilla kehyksen jokaiseen kulmaan vielä kulmaraudat vahvistamaan kehystä (ks. kuva)

Punos:

 • Mittaa ja mallaa n. 40 cm pätkiä sidontanauhaa poikittaissuunnassa kehyksen alle. Jätä nauhojen väliin saman mittainen n. 1-1,5 cm rako
 • Niittaa ensin kehyksen molempiin päihin nauhan pätkät siten, että nauhan reunat peittävät höylälistojen / kehyksen saumat. Niittaa sitten kaikkien nauhan pätkien päät kehyksen reunaan muutalla niitillä, mutta tarkista aina välillä, että nauhanpätkien välien koot jatkuvat tasaisesti kehyksen päästä päähän, jotta esim. viimeisten nauhojen väliin ei jää liian suurta tai kapeaa rakoa
 • Kun kehyksen lyhyet nauhat on niitattu kiinni, käännä kehys oikein päin ja pujota (joka toinen poikittais punoksen alta, joka toinen päältä ks. kuva), mittaa ja mallaa pitkät nauhat kehyksen pitkän pään päästä päähän. Varmista tässäkin, että reunimmaiset nauhat peittävät kehyksen saumakohdat, ja että nauhojen välit ovat tasaiset / saman kokoiset kuin lyhyiden nauhanpätkien välit eli n. 1 – 1,5 cm
 • Niittaa sitten pitkät nauhat kehyksen reunojen alle

Jalat

 • Mittaa 4 x n. 45 cm höylälistan pätkää, siten, että kaikkiin päihin tulee samankokoinen kulma (mallaa kulma asettamalla sahaamaton höylälistanpätkä päätykehyksen päälle ja katso miten jyrkässä kulmassa haluat jalkojen olevan (20 – 25 asteen kulma on melko sopiva)
 • Sahaa siis ensin yksi jalka molemmista päistä viistoon ja sahaa muut 3 jalkaa ensimmäistä jalkaa mallina käyttäen

Jalkojen kiinnitys

 • Sahaa kaksi n. 9 cm pätkää höylälistaa ja kiinnitä kumpaankin ruuveilla kaksi jalkaa (ks. kuvat). Voit laittaa kiinnitysväliin lisäksi puuliimaa vahvistamaan pitoa
 • Ruuvaa sitten vielä molempiin kokonaisuuksiin kulmarauta (ks. kuva) pitämään jalkoja tiukasti kiinni höylälistan pätkässä
 • Mittaa, mallaa ja sahaa (varmista kulmat) molempien jalkakokonaisuuksien A-väliin, n. 10 cm päähän penkin kehyksestä, vielä pätkät höylälistaa ja kiinnitä ne ruuveilla tukemaan A-muotoa
 • Pitkiä ruuveja käyttäen, kiinnitä sitten molemmat jalkakokonaisuudet kehykseen, siten, että ruuvaat lyhyen 9 cm puupätkän kehyksen lyhyen pään sisäpuolelle (ks. kuva)
 • Mittaa A-muotoa tukevien lyhyiden puukappaleiden väli penkin alta (pituussuunnassa) ja sahaa siihen vielä sopiva pitkä pätkä hölylälistaa. Kiinnitä pitkillä ruuveilla 
 • Tämä kohta ei näy kuvissa olevassa penkkimallissa, mutta on suositeltavaa: Mittaa ja sahaa höylälistasta kaksi jalkojen pitkään alapäähän sopivaa  pätkää ja kiinnitä ruuveilla jalkojen alaosiin, melko lähelle lattiapintaa / jalkojen alapäitä. Tee sama jalkojen alapäiden lyhyisiin väleihin, A-muotojen alaosiin. Nämä tukipuut vahvistavat penkin rakennetta huomattavasti

Huomioitavaa:

 • Puuosat voi käsitellä lakalla tai maalilla ennen kehyksen rakentamista. Itse en tosin käsitellyt puuta millään tavalla, sillä tykkään raa’an puun ilmeestä ja tämä oma penkkini ainakin jää meillä sisäkäyttöön
 • Sidontanauhasta saattaa irrota puuhun väriä. Ole siis tarkkana kun käsittelet sekä puuta, että nauhaa. Voit ”puhdistaa” pahimmat väritahrat puusta hiomalla pintaa kevyesti, jos väri ei muuten irtoa
 • Ole tarkkana kaikkien kulmien ja kiinnitysten kanssa. Jos penkki tulee istumakäyttöön, eikä vain sisustuspenkiksi, on tärkeää varmistaa, että se on tarpeeksi tukeva ja vankka
 • Tämä ensimmäinen tekemäni punospenkki on ”koevedos” ja aion tehdä seuraavaan versioon hieman parannuksia. Valitettavasti, koska en ole puuseppä, insinööri tai huonekalusuunnittelija, nämä kalusteeni syntyvät tosiaan vain tekemällä ja näppituntuman kautta. Valmiita kunnon kaavoja penkeille saattaa toki myös löytyä jostakin netistä eli niitäkin kannattaa harkita.
punottupenkki
artekin punottu penkki

Jos innostut tämän Artek-tyylisen punospenkin tekemisestä, kuulisin todella mielelläni sekä onnistumisista että mahdollisista haasteista projektisi matkan varrelta. Ja tietysti olisi ihana saada muutenkin palautetta tähän projektiini (sekä ohjeisiin) liittyen. Tiedostan nimittäin itsekin, että tämä penkki vaatii vielä kehittelyä ja eteenpäin viemistä ennen kuin täydellinen penkki on valmis. Ihanaa, jos innostuit tästä projektista. Onnea oman penkkisi tekoon!

4 Comments

 • Maarit

  Todella kaunis penkki ja siistiä jälkeä – wau! Laadukkaista materiaaleista itse tehtynä penkki on mielestäni tavallaan arvokkaampi kuin Artekin versio konsanaan (ja ovatko Artekin hinnat nykymaailmassa enää ihan perusteltujakaan?). Löytyykö sidontanauhaa muun värisenä kuin mustana? Kyselen, vaikka varmaan seuraavaksi googletan 🙂

  • admin

   Voi kiitos Maarit 🙂 Minä myös arvostan aitoa käsityötä (ei massatuotettua), vaikka on ne Artekin huonekalut kyllä kauniita myös 🙂 Sidontanauhaa olen löytänyt noin muuten aika räikeissä väreissä, punainen, sininen, keltainen jne. Mutta nyt autotallissa odottaa juuttinauha. Ehkä siitä jotain seuraavaksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI