CUISINE

Aito palak paneer ja intialainen paratha-leipä

Nyt vihdoin perjantaina sain aikaiseksi tehdä tämän luvatun palak paneerin (intialaisen pinaatti-juustokastikkeen) ja vieläpä siihen kylkeen aitoa intialaista paratha-leipää. Ainakin meidän huushollin syöjät olivat tyytyväisiä ja itsekin nautin etenkin parathasta, jota meillä oli tapana valmistaa vanhempieni kotona lapsuusvuosinani. Yhteiset kokkailutuokiot olivat lämpimiä ”pullantuoksuisia” hetkiä, kun koko poppoo pyöri keittiössä kaulumiensa ja jauhoisten näppiensä kanssa voin ja rasvan tuoksussa. Tai korjaan, nyt muistelen niitä hetkiä lämmöllä, vaikka taannoin, etenkin teinivuosina, sitä saattoi olla parempaakin tekemistä kuin hikoilla mutsin ja faijan orjana haisevassa köökissä rullaamassa jotain saakelin lättyä. Aika se kun niin ihanasti kuultaa muistot. 

Tuntuu, että sitä alkaa vanhenemisen, ja etenkin omien lapsien, myötä todella arvostamaan ja lämmöllä muistelemaan niitä oman ydinperheen kanssa vietettyjä iloisia hetkiä ja perinteitä. Omassa lapsuudessa opitut tavat ja perinteet tulevat pitkälti myös mukaan omien lasten elämään, ja niistä tuntuu haluavan pitää kiinni kynsin hampain. Ei kait se pieni lapsi meidänkään sisältä kokonaan koskaan katoa, vai mitä?

Tosiaan, en ole vuosiin leiponut parathaa, enkä monia muitakaan lapsuuteni herkkuja. Eli nyt on pitkä lista kokeiluja edessä ja näin ollen myös tänne blogiin kirjoitettavaa riittää. Aloitetaan kuitenkin viimeisimmästä. Tällä kertaa käyttämäni ja hieman muokkaamani palak paneer-reseptin löysin taas intialaiselta reseptisivustolta. Pyrin aina etsimään erimaalaiset reseptit juuri sen maalaisilta nettisivuilta, sillä siellähän se aito ohje on. Myös mausteisuudesta ei ole tingitty ja aidot itämaiset mausteet ovat aina mukana. Mausteisuudesta huolimatta, sekä palak paneer että parahta ovat mietoja, eivätkä lainkaan tulisia ruokia. Ne sopivat siis jokaiseen suuhun ja myös lapsille.

spinach-in-the-bowl-on-the-dark-wood-background
Kuva lainattu: servingjoy.com

Palak paneriin tarvitset:

3 rkl öljyä paistamiseen

1 ison sipulin

5 valkosipulinkynttä

2 tl jauhettua korianteria

2 tl garam masalaa

2 tl curry-jauhetta

1tl kurkumaa

2 – 3 tl jauhettuja tai murskattuja kuminansiemeniä

1 – 1,5 tl suolaa

1 dl vettä

(1/2 tuoreen vihreän chilin)

n. 300g tuoretta, silputtua pinaattia

1 tomaatin

2 rkl pieneksi silputtua tuoretta inkivääriä

400 – 450g valmista ’(esim. Apetina) paneer juustoa (tai itsetehtyä kotijuustoa)

 

Tee näin:

 • Kuumenna öljy pannussa ja ruskista siinä sipulit 
 • Lisää joukkoon valkosipulit, korianteri, halutessasi chili, garam masala, curry-jauhe, kurkuma, kumina sekä suola. Paista pari minuuttia hyvin sekoitellen
 • Lisää vesi ja silputut pinaatti, tomaatti ja inkivääri pannuun ja anna paistua miedolla lämmöllä (kuitenkin kiehuen) noin 20 min. Sammuta hella ja anna hautua vielä kannen alla noin 10 min
 • Soseuta tai murskaa ainakin hieman kastiketta joko blenderissä tai pannussa sauvasekoittimella
 • Ruskista kuutioitu juusto erillisessä pannussa öljyssä ja sekoita juustokuutiot sitten kastikkeen joukkoon

 

paneerjuusto
palak paneer

Paratha-leipiin (n. 8 kpl) tarvitset:

4 dl vehnäjauhoja

3/4 tl suolaa

2 rkl öljyä

Vettä

Voita

Tee näin:

 • Sekoita jauhot, suola ja öljy kulhossa ja lisää kädenlämpöistä vettä sen verran, että saat vaivattua taikinasta tasaista (pullataikinamaista)
 • Anna taikinan seistä noin 20 min
 • Kauli noin mandariinin kokoisista taikinapalloista pyöreitä leipiä
 • Voitele kukin leipä voilla ja kääri siitä pieni nyytti (ks. kuvat)
 • Kauli nyytti sitten uudestaan auki pyöreäksi letun kokoiseksi leiväksi
 • Paista leipää pannulla voissa molemmin puolin, kunnes sen pintoihin muodostuu ruskeita täpliä (varo polttamasta leipää)
 • Ota leipä pannulla ja sivele vielä molemmille puolille pieni määrä voita
 • Koko valmiit leivät lautaselle päällekkäin ja tarjoile ihanien kastikkeiden kanssa

Paratha on täydellinen leipä, sillä se sopii lähes minkä tahansa kastikkeen tai ruoan kylkeen. Pelkkä dal ja paratha yhdessä ovat ihan superyhdistelmä, mutta kakeinlaiset muutkin intialaiset liha- tai kasviskastikkeet maistuvat mielettömän hyviltä tämän herkkuleivän kanssa. Tässä alla pari helppoa ruokasuositusta, joille löydät myös reseptit tästä blogissa:

Dal

Butter chicken

Sahi paneer

Chana masala

 

paratha-leipä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI