CUISINE

Se aito, mutta vegaaninen, riisipuuro

Riisipuuro! Se pakollinen jouluruoka, joko sitten jo ennen joulua tai viimeistään jouluaattona. Keitin viikonloppuna itsenäisyyspäivän kunniaksi vuoden ehkä kahdeksannet riisipuurot. Ensimmäisen taisimme syödä joskus juhannuksen tienoilla ja nyt joulukuussa on riisipuuroa ehditty valmistaa jo ainakin viis kertaa. Mutta ei kait puuron syöntiin sen kummempia sääntöjä ole laadittu?

Riisipuuro, se perinteinen maitoon keitetty, on kuulunut oman lapsuuteni jouluaattoihin aina. Siitä alkoi aatto, kun ihana äitini lauleskeli keittiössä niitä kaikista klassisimpia joululauluja esiliina päällä, hämmentämässä riisipuuroa hellan edessä. Ne olivat aina niitä lämpimimpiä hetkiä, joita en kyllä koskaan unohda. Vaikken itse heilukkaan keittiössäni esiliina päällä, enkä laula joululauluja yhtä kauniisti kuin äitini, aion silti pitää riisipuuroperinteen myös omassa kodissani. Aattona meillä siis syödään ihan varmasti tätä joulupalaa ja tietysti yhden piilotetun mantelin kera.

Kuitenkin tähän maailman aikaan ja näinä aikoina, kun maidonkulutuksesta, lihan syönnistä, kasviperäisestä ruokavaliosta yms puhutaan yhä enemmän ja enemmän, sitä alkaa itsekin miettiä asioita entistä kriittisemmin ja useammalta eri kantilta. En ole vegaani, mutten myöskään maidon suurkuluttaja. En usko teolliseen ruoantuotantoon (etenkään eläinperäisen) ja pyrin siksi vähentämään omaa maidon kutulustani. Olen siis todella avoin ja halukas kokeilemaan kasviperäisiä vaihtoehtoja kokkailuissani.

Aasiassa syödään paljon kookosriisiä. Riisi siis keitetään veteen ja kookosmaitoon, jonka jälkeen se maustetaan suolalla ja sokerilla. Suomessa olen vegaanisista riisipuuroista törmännyt lähinnä vain kauramaitoon keitettyihin versioihin ja kauramaito ei todellakaan kuulu omiin suosikkeihini. Ajattelin kuitenkin, että kauramaito kookosmaidon kera ei voisi olla niin paha. Toisaalta kookosmaito kauramaidon kanssa ei olisi niin epäterveellinen kaloripommi. Siispä kokeilin seuraavaa:

chaitee1

Tarvitset:

2,5 dl vettä

2 dl puuroriisiä

4 dl kookosmaitoa

6 dl kauramaitoa

3 kardemummansiementä

3/4 tl suolaa

Tee näin:

  • Kiehauta vesi suuressa kattilassa ja lisää sinne pesty puuroriisi. Keitä hämmennellen kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin
  • Lisää kattilaan kookosmaito, kauramaito ja kardemummansiemenet (älä riko). Keitä hämmennellen miedolla lämmöllä
  • Kun kaikki neste on imeytynyt riisiin ja koostumus on sopivan puuromainen, nosta kattila liedeltä ja mausta suolalla
  • Nauti perinteisesti kanelin ja sokerin kera
Tämä versio muuten toimii! Eipä maistunut kauramaito, mutta toisaalta ei liian makeasti kookosmaitokaan. Todella pehmeä yhtälö, joka maistuu ihan melkein siltä perinteiseltä itseltään! Kokeile ihmeessä sinäkin ja kerro, mikäli sinulla on joku superhyvä vegaaninen puuroresepti olemassa?
 
Enää 17 yötä jouluun! Tällä viikolla jatkuu leivontahommat.
 
Kuullaan taas pian <3
koristeita taikataikinasta 2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI