HOME,  ORGANIZATION

Itsetehty vaaterekki

Vihdoinki valmis – nimittäin kohta teini-ikäisen kummityttöni vaaterekki, jonka tekemisessä hän oli itsekin mukana. Tätä rekkiä varten sahailtiin ja maalailtiin jalkalistoja ja rimoja, hiottiin ja mittailtiin kulmia kuntoon ja juostiin rakennustarvikeliikkeissä monet kerrat. Oli hulvattoman hauskaa siitä huolimatta, että spraymaalipurkki oli tukossa, rakennustavara loppui kesken, kulmat oli välillä miten sattuu ja puupölyä olivat kaikki paikat -sekä vaatteet, että tytöt – täynnä. Parasta oli, että niin tärkeä ihminen oli mukana tekemässä tätä pikku projektiaan kanssani. Ikimuistoisia hetkiä, todella.

Tästä rekistä alettiin puhua kummityttöni kanssa jo viime kesänä. Sitten selailtiin Pinterestiä sekä nettiä, ja läheteltiin ideoita ja kuvia siitä, millainen rekki olisi kiva ja myös melko kivuttomasti toteutettavissa. Noh, jalkalistathan ne sieltä taas äkkiä pistivät silmään ja olivat jo valmiiksi tuttuja ties mistä nikkaroinneista. Siispä valitsimme ”jalkalista- / rimamallin”. Värit sai tietysti valita rekin omistaja itse ja treditietoisena hän tiesti valita kauniin klassisen yhdistelmän: kullan ja mustan. Vaikka DIY-rekin tekeminen ei oikeasti ole vaikeaa eikä myöskään aikaa vievää, kesti tämä projekti kokonaisuudessaan noin kuukauden, mutta nyt täytyy kyllä laittaa tämä viivästys joulun ja joulukiireiden piikkiin. Arviolta tällainen itsetehty vaaterekki vie ehkä yhden työpäivän verran aikaa. Ei siis muuta kun kokeilmaan. Tämä onnistuu sinultakin aivan takuuvarmasti ja ohjeet laitoin sinulle tähän alle. 

IMG_1483

Tarvitset:

N. 10 m jalkalistaa

70 cm pätkän pyörölistaa  (∅ 3 – 3,5 cm)

Ruuveja (1 sekä 2 cm pitkiä)

Puuliimaa

Erikoistylkaluja: oksaporanterän (∅ 4 cm)

 

Tee näin:

 • Sahaa 4 yhtä pitkää jalkalistan pätkää (tässä mallissa n. 170 cm)
 • Sahaa kunkin listan alapää vinosti n. 10 asteen kulmassa (ota mallia ensimmäiseksi sahatusta listasta asettamalla se seuraavaksi sahattavien listojen päälle ja piirtämällä sahausviivat sen mukaan)
 • Poraa jokaisen listanpätkän yläpäähän (suoraan päähän) oksaporalla reikä n. 25 cm päähän kärjestä
 • Tämän jälkeen aseta yksi pari sahattuja ja porattuja listoja päälleikkäin haluamaasi kulmaan, A-muotoon, ja naulaa tai ruuvaa osat yhteen (ks. yllä olevat kuvat). Suosittelen kuitenkin, että jätät listojen alakärkien väliksi (A-muodon alaosaan) ainakin n. 40-50 cm välin paremman tasapainon vuoksi)
 • Tee sama toiselle listaparille ja katso, että kulma on sama kuin ensimmäisessä listaparissa
 • Tee sitten kenkäritilä: mittaa A-muodossa olevien jalkalistaparien välit toisistaan sekä A-muodon välit (mallissa n. 50×60 cm)
 • Sahaa tarvittava määrä listanpätkiä (mallissa 6 kpl 60cm pätkiä), jotta saat sopivan kokoisen ritilän
 • Aseta rimat ylösalaisin työpöydälle tasaisin välein (mallissa 60×50 alalle) ja mittaa sitten kaksi alapuolelle tulevaa kiinnitysrimaa/-listaa (mallissa 2 x 50cm)
 • Ruuvaa kaikki 6 listanpätkää tukirimoihin alakautta eli tukiriman puolelta
 • Kiinnitä valmis ritilä listakokonaisuuksien väliin pienillä kulmaraudoilla (ks. kuva). Kulmarautoja voi joutua hieman avaamaan joko hohtimilla tai puristimen avulla, jotta kiinnitys kulma tulee oikein
 • Sujauta lopuksi sopivan mittaiseksi sahattu pyörölistan pätkä rekin reikien läpi ja liimaa se reikien koloihin kiinni
 • Voit jättää rekin puunväriseksi tai maalata osat mielesi mukaan. Osat voi myös maalata ennen niiden kiinnittämistä toisiinsa (ehkä helpompi vaihtoehto, etenkin jos haluaa osat erivärisiksi)

Ohje ehkä kuulostaa monimutkaisemmalta kuin mitä se oikeasti on, joten jos jokin kohta jäi epäselväksi, laita ihmeessä viestiä alle. Nyt alkaakin jo seuraavien projektien suunnittelu.

Ihanaa alkanutta vuotta 2021!

IMG_1503
IMG_1508

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI