CUISINE

Masala chai moments

Intialainen masala chai, joka meillä päin tunnetaan ehkä paremmin nimellä chai tee, on ehdottomasti kaikkien kuumien juomien äiti. Nyt kun illat taas pimenevät ja viilenevät, kuinka ihanaa onkaan käpertyä viltin alle sohvan nurkkaan, kädessä kuppi kuumaa. Jos olet joskus vieraillut Intiassa, tiedät varmasti mistä tässä juomassa on kyse. Sana chai itse asiassa tarkoittaa teetä ja sana masala mausteita.

Intian kaduilla masala chaita juodaan päivittäin monta pientä savikupillista. Tyypillisin tapa on juoda sitä noin puolen desin käsintehdystä savikupposesta, joka yhden käytön jälkeen heitetään maahan jolloin se hajoaa sirpaleiksi. Masala chaita varten tehdyt perinteiset pienet kupit on aina valmistettu yhtä käyttökertaa varten. Paikalliset tekevät kupit käsin ja tämä työ käy heille elinkeinon hankkimisesta. Savikupista masala chain juominen on sitä chai-autenttisuutta siinä itsessään. Eli jos joskus matkustat Intiaan, älä missään nimessä missaa perinteistä chai-hetkeä kapean, ruuhkaisen kadun kulmassa.

Vaikka täällä koto-Suomessa masala chaita ei ehkä saakkaan kojuista kadun varsilta, eikä varsinkaan pienistä savikupeista, ei masala chaista nauttiminen silti ole mahdotonta. Itse asiassa sitä on erittäin helppo valmistaa kotonakin. Tässä jutussa kerron teille omasta mielestäni parhaan tavan valmistaa masala chaita eli chai teetä. 

Tarvitset:

2 dl vettä

3dl täysmaitoa (voit käyttää myös pelkkää maitoa)

1 dl mustan teen puruja

1 kanelitangon

5 kardemumman siementä

4 kokonaista neilikkaa

2 aniksen kukkaa

5tl sokeria (tai maun mukaan)

 

Tee näin:

  • Keitä teenpuruja teesiivilässä kattilassa n. 10 minuuttia.
  • Ota teesiivilä pois kattilasta ja lisää kuumaan teeveteen maito ja kaikki muut mausteet paitsi sokeri ja anna kiehua miedolla lämmöllä ainakin 30 minuuttia.
  • Sammuta hella, lisää sokeri ja anna seoksen hautua kannen alla vielä 15 minuuttia. Nauti!

Masala chain ihana puoli on se, että sitä voi muunnella aivan oman makunsa ja mielensä  mukaan. Voit lisätä teehen tuoretta inkivääriä, pienen ripauksen suolaa, vanilja tangon palan tai vaikkapa kaakaojauhetta. Masala chai sopii myös ihanasti talveen ja jouluun, sillä siinä yhdistyvät ihanasti kaikki tyypilliset jouluiset maut.

Ihania chai-hetkiä ja lämpöä alkavaan syksyyn!

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI