HOME,  KIDS

Tiipii-sänky pikku intiaanille

tiipii5

Tässä se nyt on – DIY-projektieni ehdoton ykkösylpeydenaihe!

Korona-kevät antoi aikaa ja ideoita toteuttaa itseään. Siitä olen kyllä ollut kovin kiitollinen, vaikka tämä todella erikoinen maailman tilanne on monelle, myös meille, tuonut mukanaan paljon haasteitakin. Mutta kun sitä tosiaan näkee asioiden valoisat puolet, niin ainakin minulla itselläni on ollut nyt normaalia paljon enemmän aikaa toteuttaa pieniä haaveitani – näitä DIY-projekteja. Näistä kevään projekteista tosiaan ehdoton lempparini oli tämä tiipii-sänky, jonka tein meidän pikku intiaanille. Ja kaikista huikein asia tässä sängyssä on se, että se on tehty kokonaan jämäpuusta!

Inspiraatiota ja ideoita tähän sänkyyn hain ja sain luonnollisesti Pintereististä. Vaikken siellä muuten vain kovinkaan paljon pyöri, niin joihinkin projekteihin ja niiden suunnitteluun Pinterest on ehdoton! Versioita on varmasti satoja tällaisista vastaavista sängyistä. Meillä oli tarvetta juurikin pienelle juniorisängylle ja tiipii-malli oli mielestäni malleista hauskin. Tässä alla on yksi Pinterestistä otettu malli sekä mitat.

Kuva Pinterestistä

Sängyn valmistusmateriaaleja varten olin jo valmis lähtemään rakennustarvikekauppaan, mutta meiltä sattuikin löytymään paljon jämäpuuta, tarvittavat ruuvit, mutterit ja naulat. Se säästi kyllä monta tuntia tämän projektin aikaa.

Kriittisin tietysti koko valmistusprosessissa oli saada mitat kuntoon. Määritin sängyn mitat sopivan patjan perusteella, sillä patjat ovat yleensä standardimittaisia. Löysin Ikeasta hyvän, paksun 160×70 cm kokoisen lasten patjan, joten tein sängyn pohjan ja rungon lasten patjan mittojen mukaan. Koristeelliset poikki- sekä päätypuiden mitat päätin silmämääräisesti arvioiden. Jos nyt tekisin sängyn uudestaan, niin olisin ehkä korottanut niitä hieman, sillä nyt patjan yläpuolella oleva keskipalkki on hieman liian matalalla. Toisaalta kiinnitin sen tarpeeksi tukevasti päätypuihin, joten lapsen on hyvä roikkua ja kieppua siinä.

Kaiken kaikkiaan aikaa sängyn tekoon ei mennyt kovinkaan paljon. Ehkä pilkotut työtunnit yhteenlaskettuna, sanoisin, että sänky valmistui noin 10 tunnissa. Suurin työ oli raa’an puumateriaalin hiominen. Siinä onneksi vahvempi puoliskoni auttoi.

tiipii2
Tiipii3

Käytin tosiaan sängyn runkoon melko paksua raakalautaa (kun sitä sattui olemaan). Mutta kevyempiä ja sirompiakin, sekä valmiiksi käsiteltyjä, materiaaleja löytyy. Tällöin säästyy paljon aikaa ja vaivaa, kun puuta ei tarvitse ensin hioa. Pohjasäleikköön sopii tavallinen ohut (reilu 1 cm) lauta.

Jos käytät paksua puuta, niin ruuvien ja naulojen (ruuveja kannattaa käyttää aina kun mahdollista) kannattaa olla melko pitkiä, jotta ne ylettyvät tarpeeksi syvälle vierekkäisten lankkujen läpi. Tällöin kiinnitykset ovat tukevampia. Puutappeja kannattaa myös hyödyntää tukevoittamaan kiinnityskohtia.

Tiipii-sänkyä ei ole vaikea tehdä. Suosittelen tätä diy-projektia todella lämpimästi kaikille! Uutena ostettuna tiipii-sängystä joutuu helposti maksamaan pitkälti yli toista sataa euroa (ja usein ilman pohjaa, jolloin patja pitää laittaa lattialle). Eli ei muuta kun mittailemaan ja sahailemaan!

IMG_7597 2

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI