DECOR,  HOME,  KIDS

Se paras, itse tehty joulukalenteri

Joulun taika… lapsissa, jos missään sen kyllä näkee ja tuntee. Joulumieli, odotus, into, maltaamattomuus ja vilpitön ilo ovat ne ihanat tunteet ja ominaisuudet, mitkä lapsista ja heidän viattomuudestaan paistaa läpi kun joulu lähestyy. Jouluaaton odotus tuntuu lapsista usein myös todella pitkältä ajalta ja sen muistaa itsekin kuinka sitä laski öitä siihen, kun pukki tulee. Onneksi on joulukalenterit, joiden avaamisen saa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen itse juhlaa!

Muistan, kuinka meillä lapsuudenkodissani roikkui aina joulukuun ajan eteisen seinällä huovasta tehty, itse täytettävä joulukalenteri, johon tonttu joka aamu laittoi jotain herkkua tai jonkun pienen esineen, kuten kiiltokuvan tai tarran. Ne aamut, olivat todella taianomaisia, vaikka eihän siinä montaa vuotta mennyt, kunnes tajusi kuka se joka aamu ilahduttava tonttu oikeasti oli. Kiitos äiti!

Nyt itse äitinä, sitä haluaa antaa lapsilleen vähintäänkin yhtä kauniin joulunalusajan ja odotuksen, kuin minkä itse lapsena sai. Ja tosiaan, joulukalenterit ne olivat sen pitkän odotusajan parhautta. Tavalliset suklaakalenterit, joissa yleensä oli kaunis kuva joulupukista lahjoineen ja tonttuineen oli huikea. Sen tiesi, että sieltä sisältä tulisi joka aamu eri muotoinen suklaapala, jouluaattona vähän isompi. Kuvakalenterit olivat mukamas vähän tylsiä, koska niistä paljastui tosiaan ”vain” se kuva. Mutta itse täytetyt joulukalenterit, wow, niiden sisältöä ei koskaan voinut ennalta arvata – parasta!

Olen jo pari kuukautta keräillyt ideoita ja ostellut pieniä kertakulutus- tai käyttötavaroita, joilla täytän meidän pienen, puisen joulukalenterin. Listaankin tähän alle siis sinullekin hauskoja esimerkkejä itse täytettävään joulukalenterin sisällöstä. 24 konkreettista ideaa ja 24 aineetonta lahjaideaa. Itse en kovin mielelläni osta leluja tai muuta tavaraa kalenterintäytteeksi. Suosin kertakulutustavaroita, jotka voi hyödyntää heti ja jotka eivät sitten jää nurkkiin pyörimään. Toki, jos mieleen tulee jotakin hyödyllistä, mitä muutenkin tarvitsee ja tulee käytettyä, pääsee se listalleni.

On ihana nähdä, miten niin monissa perheissä on otettu käytäntöön myös nämä aineettomat kalenterilahjat ja yhdessätekemiseen liityvät yllätykset. Niissä ehkä helpommin itsekin tulee otettua se aika ja tehtyä jotain erityistä lasten kanssa, sillä usein se arki ja kiireet tempaavat mukaansa, ja tuntuu ettei sitä ehdi muuta kuin hoitamaan kotia ja sammuttelemaan tulipaloja. Mutta, jos tonttu aamulla jotakin kirjeessään lupaa, on se parempi myös toteuttaa.

Tavaralahjat:

Tarrat / kiiltokuvat

Led-heijastimet

Rusina-askit

Katuliidut

Kylpykuulat-/vaahdot

Makeiset

Hiuspinnit / ponnarit

Hedelmäpatukat

Istutettavat yrittisiemenet

Vesivärit

Pienet kynttilät

Sukat

Uudet hammasharjat

Puu- tai Hama-helmiä askarteluun

Oma joulukoriste / kuusenkoriste

Sormikkaat

Muovailuvahaa

 Xylitol-pastillirasia

Pieni palasaippua

Pyyhekumi/terotin

Piparimuotti

Kuviollinen teippirulla

Nätti nenäliinapaketti

Elokuvaliput (tai muu lippu) – tämä arvokkaampi yllätys jouluaatoksi

IMG_0299 2

Aineettomat, tontun paperille kirjoittamat, kalenterilahjat:

Piparien leivonta / koristelu

Metsäretki

Kuusenkoristeiden teko (esim. taikataikinasta)

Käpyjen tai kivien maalaus

Joulukorttien teko

Elokuvailta

Tanssiesityksen teko

Jouluhatun tai kruunun askartelu

Satuhieronta

Lahjojen vienti tutuille

Uudessa puistossa käynti

Hyväntekeväisyysteko (Joulupata, Hope tms)

Joululaulutuokio

Adventtikirkossa käynti / Kauneimmat joululaulut

Joulunäytelmän teko

Lahjatoivelistan kirjoittaminen

Peli-ilta

Tekstiilien (tyynyliina, essu…) maalaus

Lumilyhdyn tai -ukon teko

Valokuvien katseluilta

Joulumusiikki- / lauluilta 

Lintujen tai oravien ruokintaa

Jouluikkunoiden katsomisreissu 

Piparkakkutalon teko

koristeita taikataikinasta 2

Vielä ehtii hankkimaan joulukalenterin sisällön ja täyttämään luukut. Ja luonnollisesti sisältöä voi hankkia ja keksiä pikku hiljaa joulukuun aikana. Parasta itse täytettävässä kalenterissa on se, että sen voi kukin toteuttaa itselleen sopivalla tyylillä, omaan arkeen ja elämäntilanteeseen sopivaksi. Aineellisen ja aineettoman kalenterin sisältöä voi myös käyttää yhdessä, sekoitellen tai vuorotellen, jos tuntuu, että vain toinen muoto yksin ei sovi.

Eikä paineita tarvitse tai kannata ottaa itse täytettävän kalenterin hankkimisesta, sillä sen voi tehdä helposti itsekin. Paperipusseja tai lasipurkkeja voi käyttää, tai sitten pelkkiä rullalle käärittyjä paperilappusia, missä lukee jokin tekeminen tai on kerrottu vihje mistä pieni yllätys voi löytyä. Itse tehty kalenteri ei siis vaadi välttämättä paljoa aikaa tai rahaakaan – sopii siis kaikille. 

Eipä siis muuta kuin hauskoja kalenterin tekohetkiä!

Olkoon joulun odotus ja joulunalusaika meille kaikille mahdollisimman stressitön ja kiireetön.

Ihanaa joulun valmisteluaikaa! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI