CUISINE

Kelpo kookoskanakeitto

Syksy se vaan tuntuu jatkuvan. Ainakin täällä etelä-Suomessa. Muutama päivä sitten maa oli hetken valkea ja lumi ehti olla puiden oksilla muutaman tunnin ajan. Virallisestihan se ei kuitenkaan ollut vielä vuoden ensi lumi, mutta lumipeite kuitenkin. Vaikkei syksy ole vielä taittunutkaan talveksi, niin eihän näinä viilenevinä ja pimenevinä marraskuun iltoina auta, kuin jatkaa tätä säännöllistä keittolinjaa, ja chilillä terästettynä tietenkin. Tulinen, hyvin maustettu, mutta pehmeä keitto lämmittää sekä kehoa että mieltä. Viime viikolla innostuin pitkästä aikaa tekemään kanakeiton. Keitto yleisestikin on yleensä ihanan kevyt ja helppo ruoka, ja siitä riittää usein pariksikin päiväksi, eli suosittelen. Ja varsinkin kanakeitosta saa helposti todella herkullisen, mutta salaisuus sen takana onkin kanan esivalmistus – rohkea maustaminen ja paistaminen.

kanakeittokasvikset

Tarvitset:

3 kanankoipea

2dl kookosmaitoa

3 valkosipulinkynttä

1 ison sipulin

4 x 4 cm palan inkivääriä

1 ison porkkanan

4 – 5 perunaa

1 lantun

1 palsternakan

1/2 chilin

1/4 tl jauhettua kurkumaa

1/2 tl paprika- tai chilijauhetta

1/2 tl jauhettua korianteria

1 -2 tl suolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria

1 kanaliemikuution

Öljyä paistamiseen

(Tuorekorianteria päälle)

keittoainekset

Tee näin:

  • Irrota kanankoivista nahka. Pilko koivet noin 3 x 3 cm palasiksi luiden kanssa. Kannattaa käyttää hakkuuveistä, jotta saat luukohdatkin pilkottua niin, ettei luut sirpaloidu
  • Kuumenna öljy pannulla ja lisää siihen hienonnetut valkosipuli, sipuli sekä inkivääri. Kuullota hyvin ja lisää joukkoon sitten kananpalat
  • Kun kananpalat ovat kypsyneet hiukan, lisää suola, pippuri, korianteri-, kurkuma- ja chilijauhe (tai paprikajauhe, jos haluat miedomman keiton). Paista kananpaloja sekoitellen ja anna niiden paistua hyvin, jotta pinta todella ruskistuu
  • Lisää paistetut kananpalat ja pilkotut kasvikset ja chili kiehuvaan veteen kattilaan ja keitä noin 25 minuuttia
  • Nosta kattila liedeltä ja lisää kookosmaito ja ripaus suolaa. Sekoita ja anna seistä vielä 10 min ennen tarjoilua. Koristele korianterilla (ja limeviipaleilla)

Tätä ihanaa, tulista kanakeittoa syödään meillä aina, kun jollekin on iskemässä flunssa. Tuntuu, että etenkin chilin, inkiväärin, sekä kanan luista irronneen luuytimen sisältämien terveellisten ravintoaineinden voima yhdessä taltuttaa kyllä flunssan kuin flunssankin. Kanakeitolle vaihtoehtoisesti ihanan kasviskeittoreseptin löydät muuten täältä: Tulisempi kookos-kasvissosekeitto.

Lisää reseptejä noin yleisesti on tulossa pian! Mikäli sinulle kuintenkin tulee meileen jokin tietty ihana aasialainen, tai pikemminkin intialainen ruoka, jota haluaisit kokeilla ja jolle haluaisit helpon reseptin, niin laita ihmeessä ideasi tähän alle kommentteihin. Pyrin toteuttamaan kaikki toiveet joko ennemmin tai myöhemmin.

Sitä valkeaa talvea odotellessa…

Kuullaan pian!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

EN FI